Energierenovatie in moskeeën en de energiecrisis

Energiecrisis: Actieaanbevelingen voor moskeegemeenschappen
 

In de afgelopen maanden zijn de energiekosten aanzienlijk gestegen. De reden voor de stijging zijn enorme prijssprongen op de inkoopmarkten, veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.
 

Al voor de oorlog in Oekraïne had Rusland de gasleveringen aan Duitsland beperkt en zelfs tijdelijk stopgezet. Dit leidde tot knelpunten op de groothandelsmarkten voor gas. Lage vulniveaus in gasopslagfaciliteiten - met name in Gazprom Germania faciliteiten - zorgden ervoor dat de energiekosten stegen. Onzekerheden en het sanctiebeleid van Rusland en de EU leidden tot verdere prijsstijgingen.
 

De huidige situatie
 

Op dit moment levert Rusland geen gas meer via Nord Stream 1. Deze leveringsstop zal waarschijnlijk in de toekomst blijven bestaan. Deze leveringsstop zal waarschijnlijk blijven bestaan, dus gasleveranciers zullen op korte termijn vervangers moeten kopen. Dit zal leiden tot een nieuwe prijssprong. Daarnaast wordt de toegankelijkheid van energie waarschijnlijk beperkt door de huidige omstandigheden.
 

In Duitsland wordt elk tweede huis voorzien van een gaskachel. Naast de stijgende elektriciteitskosten zijn er ook hoge gaskosten te verwachten. Bijgevolg zullen de verwarming van de woning, warm water en het gebruik van elektriciteit een uitdaging worden voor consumenten in Duitsland en Europa.
 

Zowel de EU als haar lidstaten, waaronder Duitsland, zijn zich bewust van de energiecrisis, hebben hulpmaatregelen ingesteld en werken aan strategieën om de crisis op te lossen.
 

Moskeegemeenschappen in de energiecrisis
 

In moeilijke tijden is het belangrijk om als samenleving samen op te trekken en het goede voorbeeld te geven. Daar hoort op dit moment ook bij dat we het energieverbruik zoveel mogelijk terugdringen. Dit is niet alleen een vereiste van dit moment, maar ook noodzakelijk met het oog op de verergerende klimaatcrisis. Daarnaast is het een gebod van ons geloof als moslims om zuinig en niet verspillend om te gaan met grondstoffen en natuur.
 

Vooral in onze moskeegemeenschappen, die als consumenten en als actief onderdeel van de samenleving ook getroffen worden door de huidige crisis, is het nu nog belangrijker dan voorheen om ons eigen energieverbruik te heroverwegen en concrete maatregelen te nemen.
 

Daartoe hebben we een reeks actieaanbevelingen voor onze moskeegemeenschappen opgesteld.
 

Aanbevelingen voor moskeegemeenschappen in de energiecrisis
 

Korte termijn en snelle manieren om het totale energieverbruik te verminderen:
 

  • Omschakeling naar LED-verlichting en bewegingsmelders
     
  • Ombouw van drukregelaars in sanitaire voorzieningen
     
  • Overschakelen van papieren handdoeken naar wasbare handdoeken
     
  • Deuren sluiten in verwarmde ruimtes
     
  • Radiatoren niet blokkeren
     
  • Apparaten uitschakelen die in stand-by staan
     

Daarnaast kunnen evenementen die op hetzelfde tijdstip plaatsvinden, indien mogelijk, verplaatst worden naar een gemeenschappelijke ruimte. Als alternatief kunnen evenementen ook op verschillende, opeenvolgende tijdstippen op een dag gespreid worden, zodat een ruimte op lange termijn meerdere keren gebruikt wordt. Op die manier kan de verwarming van verschillende ruimtes beperkt of geminimaliseerd worden.
 

Langdurige en duurzamere mogelijkheden worden geassocieerd met een investering die op lange termijn besparingen oplevert voor moskeegemeenschappen en die duurzaam is. Afhankelijk van hun duurzaamheid worden deze in Europese landen op verschillende manieren gesubsidieerd door de staat.
 

Mogelijke energiegerelateerde renovatiemaatregelen zijn:
 

De renovatie van het dak. Hierbij wordt het dak geïsoleerd en opnieuw bedekt. Met deze maatregel wordt ook asbest verwijderd, het dakoverstek vergroot of de brandveiligheid verbeterd. Er is ook de mogelijkheid om het dakgebinte, de regengoten en de schoorsteen te vernieuwen, maar ook om de zolder om te bouwen tot woonruimte en dit als een renovatie weer te geven.
 

De gevelisolatie. De gevel is een groot onderdeel van de gebouwschil waardoor veel warmte en dus ook verwarmingsenergie verloren kan gaan. Gevelisolatie is altijd buitenisolatie, waarbij de buitenmuren van een gebouw thermisch geïsoleerd worden. Er bestaan verschillende vormen van gevelisolatie, waarbij een volledig thermisch samengesteld systeem wordt aanbevolen.
 

De vernieuwing van ramen. In tegenstelling tot oude ramen zijn moderne ramen luchtdicht beglaasd en zijn ze dus zeer goed bestand tegen temperatuurvereffening tussen buiten en binnen. Zelfs met ramen die niet noodzakelijkerwijs thermisch isolerende beglazing hebben, kunnen veel verwarmingskosten worden bespaard. Belangrijker dan de beglazing is echter de correcte installatie van een goed geïsoleerd raamkozijn. Dit is de thermische brug waardoor warmte van de binnenkant van het gebouw zou kunnen ontsnappen en tot verlies zou kunnen leiden.
 

Overschakelen op alternatieve verwarmingsopties. Naast olie en gas zijn er alternatieve en ook goedkopere manieren om een gebouw te verwarmen. Deze kunnen in verschillende constellaties door de staat worden gesubsidieerd. Het is onmogelijk om te zeggen welk verwarmingssysteem het beste is; het hangt altijd af van de situatie en de mogelijkheden in het gebouw. Enkele verwarmingsopties zijn:
 

  • Warmtepompen zijn over het algemeen de beste keuze voor goed geïsoleerde nieuwe en oude gebouwen, zelfs als de installatie gepaard gaat met hoge kosten.
     
  • Hybride verwarmingssystemen met zonnewarmtesystemen zijn ook een energetische oplossing waarvoor subsidies kunnen worden aangevraagd, dus overstappen op stadsverwarming kan ook een lonende omschakeling zijn.
     
  • Het meest ideaal is de onafhankelijke opwekking van elektriciteit, evenals je eigen waterverwarming. Het is mogelijk om fotovoltaïsche systemen te koppelen aan thermische zonne-energiesystemen en zo thermische energie op te wekken en te gebruiken om water te verwarmen en het verwarmingssysteem te ondersteunen. Beide systemen kunnen op het dak worden gemonteerd, afhankelijk van de oriëntatie van het dak. Fotovoltaïsch is de populairste en misschien wel eenvoudigste manier om zonne-energie te gebruiken. De energie van zonlicht wordt omgezet in elektriciteit door de instraling in fotovoltaïsche cellen. Dit kan zelf worden gebruikt door een warmtepomp te laten werken, een oplaadstation voor elektrische voertuigen te installeren of het op te slaan in een waterstofopslagtank.Een alternatief voor fotovoltaïsche energie is thermische zonne-energie. Hierbij wordt de lichtenergie van de zon omgezet in thermische energie. Dit gebeurt met behulp van buizen waardoor water in een verwarmingscircuit wordt gepompt. Dit water kan worden geleverd als warm water voor eigen gebruik of het kan ook worden gebruikt om het verwarmingssysteem te ondersteunen. Het installeren van een thermisch zonnesysteem is goedkoper dan het installeren van een fotovoltaïsch systeem. De besparingen zijn echter niet zo hoog.
     

Ondersteuning van EMUG
 

EMUG houdt zich al meer dan twee jaar intensief bezig met het onderwerp energetische renovatie. In verschillende workshops en regelmatige bezoeken aan de moskeeën is de energietransitie besproken en zijn mogelijkheden besproken. Er zijn al projecten waarbij energetische renovatie wordt uitgevoerd binnen de mogelijkheden ten behoeve van de moskeegemeenschap.
 

EMUG werkt samen met leveranciers van duurzame energiebronnen. Indien nodig kunnen deze na overleg worden doorgegeven aan moskeegemeenschappen.
 

Hiervoor kan te allen tijde contact worden opgenomen met de heer Kerim Işık,energiemedewerker bij EMUG, via het e-mailadres [email protected]. Hij adviseert moskeegemeenschappen over de inkoop en organisatie van energiegerelateerde renovatieconcepten.
 

MOGELIJKHEDEN VOOR ENERGIE-EFFICIËNT GEBRUIK IN MOSKEEËN


 

Kansen op lange termijn:


 

DAKRENOVATIE MET ISOLATIE EN FOTOVOLTAÏSCH
 

GEVEL THERMISCH COMPOSIET SYSTEEM
 

THERMISCHE VERWARMINGSPOMP
 

WATERSTOFTANK
 

ENERGIE OPSLAG
 

WARMTEGEÏSOLEERDE RAMEN


 

Besparingen op korte termijn:


 

Gloeilamp LED gebruiken
 

Waterdrukregelaar
 

De voor- en achterkant van de verwarming openlaten
 

Deuren en ramen gesloten houden als de verwarming aan staat
 

Apparaten in stand-by volledig uitschakelen